Stratejik Yönetim Danışmanlığı ve Dış Ticaret Hizmetleri Direktörlüğü
Dünyadan Gelişmeler
Tonal 1.6 Milyar Dolar Değerleme ile Yatırım Aldı
Tonal, evde spor yapılmasını kolaylaştıran teknolojiler üreten bir start-up. Ürettikleri ürün ile bireylerin evde eğitmen eşliğindeymiş gibi spor yapmaları mümkün oluyor. Büyük akıllı bir ekrana sahip olan ve duvara asılan ürün ile bireyler 170’den fazla spor hareketi yapabiliyor. Tonal’ın geliştirdiği bu ekran 17 tane sensöre sahip ve bireyler spor yaparken bu sensörler sporcunun pozisyonunun doğru olup olmadığını ölçüyor ve eğer sporcu yanlış pozisyonda ise ekrandan uyarı mesajı yayınlıyor. Covid-19 döneminde ciddi bir talep artışı yaşayan Tonal, çıktığı son yatırım turunda 1,6 milyar dolar değerleme üzerinden 250 milyon dolar yatırım elde etti.
Glovo’ya 528 Milyon Dolarlık Yatırım
2015’te kurulan Glovo şu anda 20 ülkede 790 şehirde hizmet vermekte. Sipariş verildikten dakikalar sonra ürünleri eve ulaştıran şirketler arasında çok ciddi bir rekabet var. Bu rekabet özellikle Avrupa pazarında giderek kızışıyor. Glovo aldığı bu yeni yatırım ile, şu anda hizmet verdiği marketlerdeki rekabet gücünü artırmayı amaçlıyor. Glovo’ya yapılan 528 milyon dolarlık yatırım aynı zamanda bir İspanyol start-up’ına yapılmış en büyük yatırım olma özelliğini taşıyor.
Thrasio’ya Yeni Yatırım
Thrasio, girişimcilerin geliştirdiği Amazon hesaplarını satın alarak kendi bünyesinde büyüten bir start-up. Thrasio, şu ana kadar Amazon hesap sahiplerine satın alım bedeli için 150 milyon dolardan fazla ödeme yaptı. Thrasio tarafından yapılan satın alma işlemleri genellikle 35 günlük süre içerisinde sonuçlanıyor. Amazon girişimcilerine önemli bir hizmet ve karlı bir çıkış hizmeti sağlayan Thrasio şu ana kadar 1,8 milyar dolar değerinde yatırım aldı. En son ocak ayında 750 milyon dolar yatırım alan şirket, geçtiğimiz günlerde 100 milyon dolarlık bir yatırım daha aldı. Yatırım haberinin ardından da eski JCPenney CFO’su olan Bill Wafford’u şirket CFO’su olarak atadıklarını belirtti.
https://www.siliconrepublic.com/start-ups/thrasio-100m-amazon-sellers
Coursera Halka Arz Sonrası Hisse Fiyatında %36 Yükseliş Yaşadı
Coursera 2012 yılında kurulan bir online eğitim platformu. Şu anda Coursera platformunda; 77 milyon kayıtlı öğrenci, 4000 akademi enstitüsü ve 2000’e yalın organizasyon bulunmakta. Coursera CFO’su Hahn’ın belirttiğine göre 77 milyon kayıtlı üyenin 30 milyonu 2020 yılında Coursera platformuna kayıt olmuş. Coursera, Covid-19 döneminde yakaladığı artışı fırsat bilerek halka arz sürecini 5 Mart’ta başlattı. Coursera hisseleri 31 Mart Çarşamba günü New York Borsası’nda işlem görmeye başladı. Halka arz fiyatını 33 dolar/hisse olarak belirleyen şirket, halka arz sürecinden 520 milyon dolar gelir elde etti. Coursera hissesi borsada işlem gördüğü ilk günde %36’lık yükseliş ile günü 45 dolardan kapattı.
https://news.crunchbase.com/news/coursera-stock-pops-18-percent-on-first-day-of-trading/
Ortak Kullanıcılı Belge Düzenleme Uygulaması Craft Docs, Seri A Yatırım Turunda 8 Milyon Dolar Yatırım Aldı
Şu anda iOS, iPadOS ve MacOS’ta mevcut olan, birden çok kişinin belge veya dosya üzerinde birlikte çalışmasına yardımcı olan verimlilik uygulaması Craft Docs, 2020 yılı Kasım ayında piyasaya sürüldü. Creandum liderliğinde gerçekleşen Seri A yatırım turuna InReach Ventures, Skyscanner’ın ‘ın kurucu ortağı Gareth Williams ve birçok farklı teknoloji girişimcileri de katıldı. Craft Docs, Seri A yatırım turunda 8 milyon dolar yatırım aldı
Yurt İçi Gelişmeler
Sanat Eseri Yatırım Platformu ARTIOX, 7 Milyon TL Değerlemeyle 700 Bin TL Yatırım Aldı
Yeni nesil sanat eseri yatırım platformu Artiox, gerçekleşen ikinci yatırım turunda Keiretsu Forum Türkiye yatırımcıları; Alesta ve Sertaç Özinal‘dan 700 bin TL’lik yatırım aldı. Mayıs 2019’da aldıkları tohum öncesi yatırım ile kurulan Artiox, 2020’nin Ağustos ayında yayına alınarak ilk eser arzını gerçekleştirdi. Artiox, blockchain teknolojisi ile değerli sanat eserlerini tokenize ederek, kullanıcıların, bu sanat eserlerine, diledikleri miktarda yatırım yapabilmelerini ve bu yatırımları kolayca yönetebilmelerini sağlayan bir platformdur.
1 Saniyede Adres Paylaşılabilecek
Dünya da ve Türkiye’de e-ticaret, 2020 yılının ilk 6 ayı verilerine göre %64 büyüdü. Artan e-ticaret ve gönderilerle birlikte, girilen yanlış adresler de artmaya başladı. Bu duruma çözüm üreten iki Türk girişimci Buğra Kocatürk ve Yiğit Çallı Postnick adında bir girişimi kurarak, kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyen sorunu çözmeyi planlamaktadır. 1 Ocak’tan itibaren hizmet vermeye başlayan girişim, 18 ülkede 66 şehirden kullanıcıya ulaştı. Girişimin nihai hedefi; tüm dünyada kullanılacak ortak adres formatını oluşturmaktır.
https://www.dunya.com/girisimcilik/adres-paylasmak-artik-sadece-1-saniye-surecek-haberi-616557
444 Bin Oyunun 8 Bini Türk Yapımı
Mobil uygulama veri analizi şirketi 42matters’ın yaptığı 2021 Türkiye mobil oyun araştırmasına göre; Google Play’de bulunan 444 bin oyunun 8 bini Türk yapımıdır. Kullanıcılar tarafından değerlendirilen oyunlarda genel ortalama 3,78 olurken, Türk oyunlarının ortalaması 3,94 olmuştur. Tüm mobil oyunların indirilme sayısı 456.073 ortalamaya sahipken, Türk yayıncıların oyunları 767.064 indirilme sayısına sahip olmuştur.
https://www.dunya.com/sektorler/google-playdeki-444-bin-oyundan-8-bini-turk-yapimi-haberi-616055
SASA, 350 milyon dolarlık elyaf tesisi yatırımı yapacak
Geçtiğimiz eylülde günlük 1.050 ton kapasiteli elyaf tesisini devreye alan SASA, bu alandaki ikinci yatırımı için 350 milyon dolarlık tesisle tekstil sektöründe dışa bağımlılığı azaltacak bir proje hayata geçirecek. Yatırım, 935 milyon dolarlık PTA tesisiyle aynı anda, 2023 yılında devreye girecek. Şu anda yaklaşık 4 bin 250 kişi istihdam eden SASA, iki tesisin devreye girmesiyle çalışan sayısını 6 binin üzerine taşıyacak. Şirketin cirosu da hammadde fiyatlarıyla bağlantılı olarak 3,5 milyar doları aşacak.
https://www.dunya.com/sirketler/sasa-350-milyon-dolarlik-elyaf-tesisi-yatirimi-yapacak-haberi-616616
Xiaomi Türkiye’de Üretime Başladı
Xiaomi ve partneri Salcomp’un İstanbul Avcılar’daki fabrikasının açılışı gerçekleştirildi. Yaklaşık 30 milyon dolarlık yatırımla, 14 bin metrekare arazi üzerinde kurulan fabrika, yıllık 5 milyon adet akıllı telefon üretim kapasitesiyle 2 bin kişiye istihdam sağlayacak. Fabrika, Çin, Hindistan ve Endonezya’daki fabrikalarından sonra Xiaomi’nin Salcomp ile üretim yaptığı 4’üncü fabrika oldu. Xiaomi Türkiye Ülke Müdürü Vincent Chang, ilk etapta giriş segmentindeki Redmi 9C modelinin bu fabrikada üretileceğini belirterek, “Verdiğimiz tüm hizmetleri Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırmak için Mi Store’larımızın sayısını da 100’e ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi.
https://www.dunya.com/ekonomi/xiaomi-turkiyede-uretime-basladi-2-bin-kisiye-istihdam-haberi-616120
Bu Hafta Açıklanan Önemli Ekonomik Veriler
Bu Hafta Açıklanan Ekonomik Veriler
Amerika Birleşik Devletleri
30 Mart 2021
- Conference Board Tüketici Güveni (Mart): 7
https://investing.com/economic-calendar/cb-consumer-confidence-48
31 Mart 2021
- Ham Petrol Stokları: -0.876 Milyon Varil
- Askıdaki Konut Satışları (Aylık, Şubat): -%10.6
- ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği: 517 Bin
https://investing.com/economic-calendar/pending-home-sales-232
https://investing.com/economic-calendar/eia-crude-oil-inventories-75
https://investing.com/economic-calendar/adp-nonfarm-employment-change-1
1 Nisan 2021
- İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları: 719 Bin Adet
- ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI, Mart): 7
https://investing.com/economic-calendar/ism-manufacturing-pmi-173
https://investing.com/economic-calendar/initial-jobless-claims-294
Euro Bölgesi
31 Mart 2021
- Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (Yıllık): %0.9
- Tüketici Fiyat Endeksi (Aylık): %0.9
- Tüketici Fiyat Endeksi (Yıllık, Mart): %1.3
https://investing.com/economic-calendar/core-cpi-317
https://investing.com/economic-calendar/cpi-928
https://investing.com/economic-calendar/cpi-68
Yasal Uyarı
İşbu içerik, yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Yayımlandığı tarih itibariyle günceldir ve yeniden güncellenmesi planlanmamaktadır. Herhangi bir güvenceyi, finansal ürünü veya aracı, belirli bir yatırım veya stratejiyi tavsiye etmemektedir. İşbu içerik; herhangi bir yatırımın veya stratejinin değerine, karlılığına veya uygunluğa yönelik vergi, hukuk veya yatırım tavsiyesi sağlamamaktadır. Finansal Eksen, iştirakleri, temsilcileri ve çalışanları da dahil olmak üzere içerikte mevcut olabilecek hatalardan, uyumsuzluklardan, tutarsızlıklardan veya içerik nedeniyle tarafınızca alınan herhangi bir eylemden sorumlu tutulamaz. İşbu içerik ve içerik kapsamında paylaşılan tüm bilgi, belge ve görsellere ait fikri mülkiyet hakları Finansal Eksen’e aittir. Finansal Eksen’in yazılı izni alınmadan kopyalanamaz, yayınlanamaz çoğaltılamaz, değiştirilemez veya kullanılamaz.
Finansal Eksen | GGI
https://www.finansaleksen.com.tr/
https://www.facebook.com/financialaxis/
https://www.linkedin.com/company/finansal-eksen/