Dış Ticaret ve Girişim Sermayesi Bülteni No:19
13 Nisan 2021

Stratejik Yönetim Danışmanlığı ve Dış Ticaret Hizmetleri Direktörlüğü

Dünyadan Gelişmeler

 

AppHarvest, Root AI’ı Alacağını Duyurdu

Bir tarım girişimi olan AppHarvest, ABD’de kurulan robotik ve yapay zekâ girişimi Root AI’ı 60 milyon dolara satın alacağını duyurdu. AppHarvest’in bu satın alımının temel nedeni; Root AI’ın tarım teknolojilerine odaklanması ve robotlar tarafından toplanan mahsul verimliliği verileridir. 2017 yılında kurulan AppHarvest 6 yatırım turunda 140 milyon dolar yatırım almayı başarmıştı. Şimdi kendi satın almasını gerçekleştirecek olan şirket, Robot AI’ın 50 milyon dolarlık hissesini alırken 10 milyon dolar da nakit verecektir.

https://webrazzi.com/2021/04/09/appharvest-root-ai-i-60-milyon-dolara-satin-alacagini-duyurdu

 

GupShup Değerini 1.4 Milyar Dolara Yükseltti

GupShup, kullanıcılara tek bir API üzerinden, müşterileriyle farklı mesajlaşma kanallarından, farklı yöntemlerle etkileşime geçmelerini sağlayan bir yazılıma sahip. Gupshup’u şu anda 39 bin marka kullanmakta. GupShup’ın platformundan, her ay yaklaşık 6 milyar mesaj geçmekte. 2004’te kurulan firma son yatırımını 2011’de almıştı. GupShup, bu hafta çıktığı Seri F turunda Tiger Global’den 100 milyon dolar değerinde yatırım aldı ve değerlemesini 1,4 milyar dolara yükseltti.

https://news.crunchbase.com/news/briefing-4-8-21

 

Box’a 500 Milyon Dolarlık Devasa Yatırım

Özel sermaye şirketi KKR, bulut içerik yönetim sistemleri geliştiren Box’a 500 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. 2005’te kurulan Box, geliştirdiği bulut sistemleri ile bireylerin ve şirketlerin dünyanın herhangi bir bölgesinde birlikte çalışmalarına olanak sağlıyor. 97 bin adet müşteri şirketi olan Box, aynı zamanda Forbes 500 listesindeki şirketlerin %68’îne de hizmet sunmakta. Box, son dönemde 2019’da şirketin %7,5’luk kısmını satın alan yatırım şirketi Starboard Value ile sıkıntı yaşamaktaydı. Elde edilen yeni yatırım ile Box’un bir açık artırma sistemi ile geçmiş dönemde verdiği hisselerini yatırımcılardan satın alacağı iddia ediliyor.

https://techcrunch.com/2021/04/08/kkr-hands-box-a-500m-lifeline

 

Eski Adıyla Kolonial, Yeni Adıyla Oda’ya 265 Milyon Dolarlık Yatırım

Evlere dakikalar içerisinde market ürünleri ulaştıran start-up’lara her hafta yeni bir yatırım haberi geliyor. Bu kez yatırım haberi Norveçli start-up Oda’ya veya eski adı ile Kolonial’a ilişkin. 8 Yıl önce Oslo’da kurulan start-up çok hızlı bir şekilde büyüdü. 2020 Gelirini 200 milyon Euro olarak açıklayan şirket Norveç online market pazarının %70’ini kontrol eder duruma geldi. Geleneksel süpermarketlere kıyasla çok ucuz fiyatlar sağlayan Oda, üreticiler ile müşteriler arasındaki tedarik zincirini kendisi oluşturuyor ve herhangi bir üçüncü parti şirket ile çalışmıyor. Şirket ayrıca, sattığı bazı ürünleri kendisi üretiyor ve böylece çok daha ucuza satabiliyor. Oda, son dönemde yüksek meblağlı yatırımlar alan Getir, Glovo, Gorillas, Deliveroo ve Zapp gibi online market sipariş devlerinden kendisini daha farklı ve avantajlı görüyor. Oda, kurduğu karlı iş modeli ile yatırımcıların da ilgisini çekmeyi başardı ve bu hafta çıktığı yatırım turunda 265 milyon dolarlık yatırım ile şirket değerlemesini de 900 milyon dolara yükseltmiş oldu.

https://techcrunch.com/2021/04/07/norways-kolonial-rebrands-as-oda-bags-265m-on-a-900m-valuation-to-grow-its-online-grocery-delivery-business-in-europe/

 

Yurt İçi Gelişmeler

MT Sağlık Yurt Dışı Pazarını B2B Platformuyla Genişletti

Medikal ve sağlık sektörünün son dönemde küresel ölçekte önemli büyüme göstermesiyle faaliyetlerine hız kazandıran MT Sağlık Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. yurt içi pazarda yakaladığı başarıyı, yurt dışı pazara TukishExporter ile taşımaya devam ediyor. İsrail, İran, Libya, Hindistan, Yunanistan ve İngiltere gibi ülkelere başarıyla ihracat yapıyor. MT Sağlık’ın başarısında işbirlikçisi ve 5 yıldır üyesi olduğu B2B ihracat platformu TurkishExporter önemli yer tutuyor. MT Sağlık Ürünleri Ticaret Sorumlusu Rabia Sert şirketin ihracat pazarlarındaki yeni hedefinin Avrupa olduğunu belirtti.

https://www.dunya.com/sirketler/mt-saglik-yurt-disi-pazarini-b2b-platformu-ile-genisletti-haberi-616975

 

Karaca Homend’le Robot Süpürge Pazarına Girdi

Türkiye’nin önde gelen mutfak ürünleri üreticisi Karaca Grubu, Alex adıyla robot süpürge pazarına girdi. Grubun küçük ev aletleri markası Homend çatısı altında geliştirilen ve Alex adıyla satışa sunulan akıllı süpürge ile sektördeki yarış hızlanacak. Bu alanda Türkiye’deki ilk üç oyuncudan biri olacaklarını söyleyen Karaca Grup Marka Direktörü Dilek Terliksiz, Robot süpürge pazarının, 2020 yılında adetsel bazda %506, ciro olarak ise %900 oranında büyüdüğünü ve Karaca’nın bunun üzerine robot süpürge pazarına girdiğini belirtti. Şirketin Ar-Ge mühendisleri tarafından geliştirdiği ürün, yurtdışındaki tedarikçiler tarafından üretildi. Ürünün ihracatının da gündemde olduğunu söyleyen Terliksiz, Alex’i yurt dışına da satılacağını belirtti.

https://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/homend-alex-robot-supurge-satisa-sunuldu-41782289

 

Türk Şirket Katar’da Kuluçkaya Giriyor

Katar’ı finansal teknolojilerin bölgesel üssü yapmak isteyen Doha yönetimi, bunun için attığı önemli adımda bir Türk şirketine de yer verdi. Bu adım; Katar Yatırım Bankası (QDB) tarafından kurulan Qatar FinTech Hub adı altında ve finansal teknoloji şirketlerinin büyümesine olanak sağlıyor. Kuluçka ve Hızlandırıcı Programı adı verilen projede yer almak için 58 ülkeden 500’den fazla firma başvurdu. Bu 500 başvurudan 22 şirket seçildi. Bunlar arasında yer alan tek Türk firması Akıllıfon. Kuluçka ve Hızlandırıcı Programlar’da, Akıllıfon’un yanı sıra Singapur’dan Cammillion, Hindistan’dan ePaysa, Bangladeş’ten Digitalistic, İngiltere’den Bondsmart ve Finstant gibi şirketler de yer alacak.

https://www.dunya.com/kose-yazisi/turk-sirket-katarda-kuluckaya-giriyor/617217

 

Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksinde Son 33 Ayın En Güçlü Artışı

İSO, Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyetiyle ilgili yaptığı ölçümlerde, imalat sektörü ihracat iklimi endeksini Mart’ta 54,7’ye yükseltti. Geçtiğimiz son iki ayda artış gösteren ihracat iklim endeksi Haziran 2018’den beri en hızlı iyileşmeyi kaydetti. Türkiye’de üretilen ürünlerin ihracatında %6 paya sahip olan ABD, yılın ilk iki ayında da olduğu gibi güçlü artışlar gösterirken, diğer kilit pazarların çoğunda da artış gözlemlendi. Bu pazarlarda büyümeler genellikle imalat sanayinde gerçekleşti.

https://www.dunya.com/ekonomi/imalat-sektorunun-ihracat-ikliminde-bahar-haberi-617417

 

Bu Hafta Açıklanan Önemli Ekonomik Veriler

Bu Hafta Açıklanan Ekonomik Veriler

Türkiye

5 Nisan 2021

  • Tüketici Fiyat Endeksi (Aylık): %1.08
  • Tüketici Fiyat Endeksi (Yıllık, Nisan): %16.19

https://tr.investing.com/economic-calendar/turkish-cpi-611

https://tr.investing.com/economic-calendar/turkish-cpi-871

Amerika Birleşik Devletleri

5 Nisan 2021

  • ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI, Mart) 7

https://investing.com/economic-calendar/ism-non-manufacturing-pmi-176

6 Nisan 2021

  • İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS, Şubat): 367 Milyon

https://investing.com/economic-calendar/jolts-job-openings-1057

7 Nisan 2021

  • Ham Petrol Stokları: -3.522 Milyon Varil

https://investing.com/economic-calendar/eia-crude-oil-inventories-75

9 Nisan 2021

  • Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE, Aylık, Mart):                                 %0.5

https://investing.com/economic-calendar/ppi-238

 

Euro Bölgesi

6 Nisan 2021

  • İşsizlik Oranı (Şubat): %8.3

https://investing.com/economic-calendar/unemployment-rate-299

7 Nisan 2021

  • Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI, Mart): 6

https://investing.com/economic-calendar/services-pmi-272

Yasal Uyarı

İşbu içerik, yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Yayımlandığı tarih itibariyle günceldir ve yeniden güncellenmesi planlanmamaktadır. Herhangi bir güvenceyi, finansal ürünü veya aracı, belirli bir yatırım veya stratejiyi tavsiye etmemektedir. İşbu içerik; herhangi bir yatırımın veya stratejinin değerine, karlılığına veya uygunluğa yönelik vergi, hukuk veya yatırım tavsiyesi sağlamamaktadır. Finansal Eksen, iştirakleri, temsilcileri ve çalışanları da dahil olmak üzere içerikte mevcut olabilecek hatalardan, uyumsuzluklardan, tutarsızlıklardan veya içerik nedeniyle tarafınızca alınan herhangi bir eylemden sorumlu tutulamaz. İşbu içerik ve içerik kapsamında paylaşılan tüm bilgi, belge ve görsellere ait fikri mülkiyet hakları Finansal Eksen’e aittir. Finansal Eksen’in yazılı izni alınmadan kopyalanamaz, yayınlanamaz çoğaltılamaz, değiştirilemez veya kullanılamaz.

Finansal Eksen | GGI

https://www.finansaleksen.com.tr/
https://www.facebook.com/financialaxis/
https://www.linkedin.com/company/finansal-eksen/

Bu makaleyi beğendiniz mi? Hemen paylaşın.

Finansal Eksen